V posledních dnech se setkáváme se sérií nevyžádaných komentářů pod příspěvky našich klientů. Na všech webech, které jsme pro klienty vytvořili jsme aktivovali tzv.”moderování komentářů”. Co to znamená a jak to funguje?

O co jde?

Cílem útoku spammerů, kteří prostřednictvím komentářů pod články vkládají reklamu na mnohdy podvodné produkty nebo stránky, se v posledních několika dnech staly stránky vytvořené skrze WordPress. Nárůst takových komentářů evidujeme v řádech stovek procent. Pod článkem se objeví komentář, který většinou lámanou češtinou nebo pouze anglicky zve na nákup výhodných produktů nebo návštěvu webových stránek, většinou s erotickým obsahem.

Jak se chránit?

Způsobů ochrany před komentáři je hned několik. Pokud vyloženě netrváte na vkládání komentářů pod články, je nejjednodušší vypnout komentáře úplně. Pokud nevíte jak a jste našimi klienty, napište nám a rádi Vám pomůžeme!

Zapněte moderování

WordPress nabízí tzv.”moderování komentářů”. Díky tomu můžete předcházet nejen vkládání reklam, ale také například vulgárním komentářům. Při každém novém komentáři Vám do administrátorské mobilní aplikace nebo do mailu dojde upozornění, ve kterém jedním tlačítkem komentář schválíte nebo odmítnete. Moderování však není příliš vhodné pro weby, kde chodí velké množství komentářů a lidé chtějí diskutovat.

Blokujte odesílatele

WordPress nabízí také blokování odesílatele podle IP adresy. Je to efektivní řešení v případě, že nechcete vypínat komentáře nebo není vhodné moderování komentářů. Značně omezíte příchozí spam zprávy, nelze však touto metodou zcela vyloučit jejich výskyt.